תכירו את המדד המוביל של ארצות הברית , מדד s&p 500 , הוא כיום מדד הדגל של הבורסה בוול-סטריט. במדד זה נכללות 500 החברות הגדולות ביותר עם שווי שוק גדול מהרגיל אשר נסחרות בשוק ההון האמריקאי. S&P 500 כולל חברות מסקטורים (תחומים) רבים, בהם טכנולוגיה, IT, אנרגיה, בריאות, תעשייה, פיננסים, שירותים ממשלתיים ועוד. בכתבה זו נתרכז ב-5 החברות המובילות של מדד זה :
החברה הראשונה : מטא (פייסבוק)
הרשת החברתית של מארק צוקרברג. מֶטָא (Meta) היא חברה ציבורית רב-לאומית אמריקאית והבעלים של הרשתות החברתיות פייסבוק, ווטסאפ ואינסטגרם. אתר האינטרנט של פייסבוק הוקם בשנת 2004 על ידי מארק צוקרברג, אדוארדו סברין ושותפים נוספים בהיותם סטודנטים באוניברסיטת הרווארד. רוב הכנסות החברה נובעות ממכירת פרסומות באתרים שהיא מפעילה.
בתחילת דרכה של פייסבוק נתגלו חילוקי דעות בין סברין וצוקרברג לגבי האסטרטגיה העדיפה לחברה. סברין הגיש תביעה נגד פייסבוק וזו יושבה מחוץ לכותלי בית המשפט. סרט בשם “הרשת החברתית” בכיכובו של ג’סי אייזנברג שיצא בשנת 2010 מספר את קורות החברה בשנותיה הראשונות ומתמקד בעיקר בסכסוכים בין השותפים, ובדומיננטיות של צוקרברג בניהול החברה.
בחודש אפריל 2012 רכשה פייסבוק את הרשת החברתית אינסטגרם תמורת כמיליארד דולר. כשלושה חודשים לאחר מכן ביצעה פייסבוק הנפקה ציבורית בבורסה וגייסה כ-16 מיליארד דולר. שווי השוק שלה לאחר ההנפקה נקבע על כ-104 מיליארד דולר. בחודש פברואר 2014 הודיעה החברה על רכישת חברת המסרים המיידיים וואטסאפ תמורת כ-19 מיליארד דולר.
הנהלת מֶטָא ממוקמת במנלו פארק, קליפורניה. החברה ביצעה כמה סבבי פיטורים בשנתיים האחרונות ומעסיקה כיום כ-67 אלף עובדים. את שנת 2023 סיימה מטא עם הכנסות של כ-135 מיליארד דולר ורווח תפעולי של
כ-46.7 מיליארד דולר. שווי השוק של החברה נע כיום סביב 1.2 טריליון דולר.
החברה השניה : וול-מארט (Walmart)
וול-מארט (Walmart) נוסדה על ידי סם וולטון בשנת 1962. היא נחשבה לאורך שנים (לפני צמיחתן המטאורית של אמזון ועלי באבא) לחברת הקמעונאות הגדולה בעולם. החברה מונה כ-2.1 מיליון עובדים בכל העולם וולמארט עדיין נחשבת למעסיק הפרטי הגדול ביותר בעולם. מעליה ברשימה נמצאים רק משרדי הביטחון והצבאות של ארה”ב, סין והודו.
וולמארט היא קמעונאית המזון הגדולה ביותר בארצות הברית עם כ-20% משוק המזון הקמעונאי. החברה היא גם קמעונאית הצעצועים הגדולה בארצות הברית.
וולמארט מפעילה במקסיקו רשת בשם וולמקס, בבריטניה את רשת אזדה (ASDA), וביפן את קבוצת סיו. יש לה גם רשתות בארגנטינה, ברזיל וקנדה.
המודל העסקי של וול מארט מבוסס על יתרונות לגודל. בהיותה לקוח גדול היא יכולה ללחוץ חזק על ספקיה ולדרוש הורדת מחירים. חנויות הענק של וולמארט ממוקמות בשולי הערים וכך נהנות מדמי שכירות נמוכים. החברה גם נוהגת לחתוך הוצאות עצמיות, ומבצעת סבבים של פיטורי ייעול באופן קבוע.
בשנת 2023 היו לוולמארט הכנסות של כ-648 מיליארד דולר ורווח תפעולי של כ-27 מיליארד דולר. החברה נסחרת כיום סביב שווי שוק של כ-530 מיליארד דולר.
החברה השלישית : קוקה קולה
קוקה קולה היא תאגיד מזון רב-לאומי אמריקאי שמתמחה בייצור משקאות קלים ותרכיזים. המוצר הנפוץ ביותר שלה הוא המשקה “קוקה-קולה”. החברה הוקמה בשנת 1892 ומטה ההנהלה שלה נמצא באטלנטה, ג’ורג’יה. היא מעסיקה כיום כ-79 אלף עובדים.
קוקה-קולה נוסדה על ידי אסא גריגס קנדלר, לאחר שרכש את הזכויות לייצור המשקה קוקה-קולה מהרוקח ג’ון פמברטון. עם השנים עסקי החברה התרחבו לתחומי מזון נוספים באמצעות סדרה ארוכה של רכישות סביב העולם.
חלק מהצלחתה של קוקה קולה נובע מ”מדיניות העמימות” באשר לנוסחת הייצור של המשקה הפופולארי. הנוסחה היא סוד מסחרי ושמורה בכספת. מבקרים במטה החברה באטלנטה יכולים לצפות בכספת.
בשנת 1982 השיקה החברה את המשקה דיאט קוקה-קולה שהפך לפופולארי במהירות. קוקה קולה זירו הושק בשנת 2005.
לבד ממוצר הדגל שלה מייצרת קוקה קולה למעלה מ-400 משקאות שונים, בכלל זה משקאות קלים מוגזים בטעמי קולה, פירות, קפה, מים מינרליים, מיצי פירות, משקאות אנרגיה, וכן בירה ומשקאות המכילים אלכוהול. מותגים מוכרים אחרים של החברה הם “פאנטה”, משקה מוגז בטעם תפוזים, ו”ספרייט” בטעם לימון ליים.
בשנת 2023 רשמה קוקה קולה הכנסות של כ-46 מיליארד דולר, ורווח תפעולי שהסתכם בכ-13 מיליארד דולר. שווי השוק של החברה נע כיום סביב 271 מיליארד דולר.
החברה הרביעית : מקדונלד’ס
מקדונלד’ס הינה חברה אמריקאית המפעילה רשת מסעדות מזון מהיר בכל העולם. מסעדת מקדונלד’ס הראשונה נפתחה בשנת 1940 על ידי האחים ריצ’רד ומוריס מקדונלד.
בשנת 1948 יצרו האחים “מערכת שירות מהיר” חדשנית, שהתבססה על כמה עקרונות בסיסיים: (1) ויתור על מלצרים לטובת שירות עצמי. (2) תפריט מוגבל עם תשעה פריטים בלבד: המבורגר, צ’יזבורגר, שלושה סוגי משקאות קלים, חלב, קפה, חטיפי תפוח אדמה ועוגה. צ’יפס ומילקשייק נוספו לאחר זמן קצר. (3) ייצור המוני של פריטי מזון פשוטים וזולים. (4) הוזלה משמעותית במחיר ההמבורגר מכ-30 סנט לכ-15 סנט.
השיטה החדשה הכפילה את הכנסות המסעדה במהירות והפכה לבסיס של רשת המזון המהיר. החברה צמחה דרך מכירת זיכיונות להקמת מסעדות, תוך שהחברה מספקת להן את המוצרים ומקפידה על איכות המזון והשירות. למרות ההצלחה, מקדונלד’ס נאלצת להתמודד לא פעם עם טענות שלפיהן המזון הבסיסי שהיא מוכרת אינו בריא במיוחד ומכיל שומן וסוכר בכמות גבוהה מדי.
מטה ההנהלה של מקדונלד’ס נמצא בשיקגו. החברה מעסיקה כ-100 אלף עובדים והרשת שלה כוללת כ-40 אלף מסעדות. שווי השוק שלפיו מקדונלד’ס נסחרת נע סביב 187 מיליארד דולר. בשנת 2023 היו לחברה הכנסות של כ-25.5 מיליארד דולר ורווח תפעולי של כ-11.7 מיליארד דולר.
החברה החמישית : ברקשייר האת’וויי
ברקשייר האת’וויי הינה חברת החזקות אמריקאית שנמצאת בשליטת המיליארדר וורן באפט בן ה-93. שותפו הוותיק של באפט בניהול החברה, צ’ארלי מאנגר, נפטר בחודש נובמבר האחרון בגיל 99.
משרדי החברה ממוקמים באומהה, נברסקה. לברקשייר יש החזקות בכ-80 חברות בתחומי הביטוח השונים, לרבות הגדולה שבהן, גייקו, שנרכשה בשנת 1975.
לברקשייר האת’ווי יש החזקות בענפים מסורתיים כמו קמעונאות, ריהוט לבית, מזון, מכשירי חשמל, תכשיטים וחברות מדיה. בשנים האחרונות ביצעה החברה סדרה של השקעות גדולות בחברות החזקה יפניות. בנוסף יש לה החזקה גדולה במניות חברת אפל, למרות שבאפט סולד בדרך כלל מהשקעה בחברות טכנולוגיה. “אנחנו לא מבינים בזה”, נהג תמיד לומר.
בשנות ה-60 התמקדה ברקשייר האת’ווי בעסקי הטקסטיל. בשנת 1964 באפט רכש את השליטה בה כי סבר שהיא נסחרת במחיר זול במיוחד. שוויה אז היה כ-22 מיליון דולר. עד מהרה הבין באפט שעסקי הטקסטיל נמצאים בדעיכה והוא החל לנצל את עודפי הכספים שלה כדי לבצע השקעות אחרות. עסקי הטקסטיל נסגרו סופית רק בשנת 1985.
החברה המשיכה במסע של רכישות, כאשר באפט מקפיד לרכוש רק חברות שהוא מעריך כי הן נסחרות משמעותית מתחת לערכן הכלכלי או שיש להן פוטנציאל צמיחה גדול. בשנת 2006 רכשה ברקשייר האת’ווי את חברת ישקר הישראלית לפי שווי חברה של כ-5 מיליארד דולר.
החברות בהן ברקשייר האת’ווי שולטת מעסיקות כ-400 אלף עובדים. החברה נסחרת כיום לפי שווי של כ-896 מיליארד דולר. בשנת 2023 דיווחה החברה על רווח נקי של כ-96 מיליארד דולר.